Kaudella 2023 kannustetaan pitämään kentistä huolta

Kenttien kunto kiinnostaa pelaajia. Kauden käynnistyessä pohditaan, kuinka kentät ovat selvinneet talvesta ja kauden aikana jännitetään, miten eri sääilmiöt vaikuttavat kentän pelattavuuteen.

Vähemmälle puheelle on sen sijaan jäänyt pelaajan oma vaikutus kentän kuntoon. Siksi kauden 2023 teemaksi on valittu #meidänkenttä. Tavoitteena on kannustaa jokaista pelaajaa konkreettisiin tekoihin paremman pelipinnan ja siistimmän ympäristön puolesta.

SHG:n henkilöstölle ja vapaaehtoisille järjestetyssä kauden 2023 kick-offissa kenttämestari Tiina Kotajärvi, kenttätoimikunnan puheenjohtaja Jouko Laitinen ja seuran puheenjohtaja Pia Vilmi esittelivät #meidänkenttä -kampanjaa.

"Tavoitteena on nostaa kentästä huolehtiminen puheenaiheeksi ja antaa ideoita ja neuvoja asioista, joita jokainen pelaaja voi tehdä," Pia Vilmi toteaa. "Kentän kunnolla on iso merkitys pelinautintoon ja pelipintojen kunto kertoo suoraan siitä, miten golfyhteisössä suhtaudutaan porukan tärkeimpään yhteiseen omaisuuteen, kenttään."

Jouko Laitinen herättelee pohtimaan, miten suuri vaikutus omilla pelaajilla on. "Me SHG:läiset pelaamme Luukissa ja Lakistossa noin 45.000 kierrosta yhden kauden aikana. Se tarkoittaa suunnilleen neljää miljoonaa lyöntiä kesässä."

Yhtiön hallituksen jäsen Pasi Olenius ynnää nopeasti ja toteaa, että kentällä voi olla samanaikaisesti sata pelaajaa ja kun jokainen lyö kahdesti joka väylältä, yksin siitä tulee jo 3600 erilaista pintaraapaisua tai divottia.

Luut ovat vaikuttavia. Kick-offissa käytiin vilkasta keskustelua siitä, missä hengessä aihetta pitäisi kampanjoida. Porukka oli vahvasti sitä mieltä, että sormella ei kannata osoitella vaan sen sijaan pitäisi kiittää ja kannustaa.

Kenttämestarin ohjeita pelaajille

Kenttämestari Kotajärvi kertoi, että tulevalle kaudelle saadaan pelaajien käyttöön hiekkaturveseosta, myös kierrokselle mukaan. Toiveena on, että jälkien korjaaminen lisääntyy.

"Mitä paksumpi divotti on, sitä tärkeämpää on laittaa se takaisin. Kaikki pienetkin jäljet on hyvä paikata, niissä voi käyttää hiekkaturveseosta," Tiina toteaa. "Ohjeena on, että jälki täytetään huolella ja sen jälkeen tampataan tasaiseksi. Tämän voi tehdä divotilla, hiekkaturveseoksella tai näiden yhdistelmällä."

Kuopan täyttämisellä estetään ruohon juuren kuivuminen. Täytetty ja tasoitettu kuoppa toipuu, kuivunut kolo ei.

"Kenttähenkilökunnan aika ei valitettavasti riitä divottien paikkaamiseen väyliltä. Tiibokseja ennätämme paikata, mutta niitäkin vain parin viikon välein," Tiina kertoo.

Hiekkaturvaseosta tuodaan laatikoihin klubialueelle ja täyttöastioita myös kentälle. Tiibokseissa on ollut jo useamman vuoden ajan mustat laatikot, joista seosta jo löytyy.

"Tiiboksien laatikoita ei ole vielä täydellisesti hoksattu, sillä osassa seisoo samat seokset koko kesän ajan. Jos pelaajat alkaisivat täyttää tiiboksien kolot, saataisiin huikea muutos aikaiseksi," Tiina arvioi.

Tavoitteena kentän huolenpitoon sitoutuminen

Jouko Laitinen pitää #meidänkenttä -kampanjaa erinomaisena ideana ja toivoo, että se herättelee ja aktivoi kaikkia SHG:n pelaajia.

"Olisi hienoa, jos SHG-yhteisö alkaisi koko porukan voimin pitää huolta omasta omaisuudestaan, meidän kenttiämmehän nämä on," Jouko toteaa.

Pia Vilmi kertoo, että aihetta kampanjoidaan kauden aikana näkyvästi ja eri tavoin.

"Toiveemme on, että asian esillenosto herättää ihmisissä halun toimia konkreettisesti kenttien ja ympäristön hyväksi. Uskomme, että SHG:läisillä on halua sitoutua pitämään omista kentistä huolta."

Kenttä kiittää kun pelaaja huolehtii.