Kenttämestarin infoa kentistä 12.12.2024

Ohessa SHG:n kenttämestari Tiina Kotajärven tiedote kenttien tilanteesta ennen talvea.

Kenttämestarin info, syksy / talvi 2024
Kausi 2024 on pelien osalta jo paketissa ja kentänhoitajatkin siirtyvät vähitellen ansaitulle lomalle. Kulunut kausi oli loistava: kelit suosivat ja kentät olivat erinomaisessa kunnossa, mikä näkyi myös pelikierrosten määrässä. Pelatut kierrokset näkyvät erityisesti lyöntipaikoilla, mutta pelaajien aktiivisuus lyöntipaikkojen ja väylien paikkaamisessa on kasvanut huimasti. Paikkaustalkoisiinkin saatiin mukavasti porukkaa ja lämmin kiitos siitä kaikille. Seuraavaksi lyhyt katsaus siihen, miten kentänhoitajat ovat valmistelleet kenttiä tulevaa talvea varten.

Miltä kentillä näyttää nyt
Maisema kentillä näyttää ihanan talviselta. Lumipeite saatiin kentille 3.12., ja ensimmäinen lumi- ja räntäsateen sekoitus saatiin jo pari viikkoa aikaisemmin. Onneksi nämä lumet ehtivät sulaa pois ennen talvisempia kelejä, eikä jäätä ole vielä päässyt muodostumaan viheriöille. Toivottavasti siltä vältytään jatkossakin ja kelit pysyvät edelleen talvisina. Viheriöiden tilanne näyttää hyvältä; syksyn tautitorjunta onnistui erinomaisesti ja lumen alle jäi hyväkuntoiset viheriöt.

Mitä kentillä on tehty tähän mennessä
Luukissa 15 väylän uudistus ja pumppaamolammen laajennus sekä kastelujärjestelmän uusiminen saatiin valmiiksi lokakuun lopulla. Samassa yhteydessä parannettiin myös väylien 9, 16 ja 17 kuivatusta. Keväälle jäi vielä pieniä viimeistelytöitä, koska talvi tulee vielä tiivistämään jonkin verran muun muassa putkien kaivuulinjoja.
Kenttien valmistelu talvea varten alkoi elokuun alkupuolella. Kosteat ja lämpimät kelit lisäävät tautipainetta, joten niiden seuranta ja torjunta on tärkeää alkusyksystä lähtien. Kasvinsuojeluaineitakin käytämme, mutta tärkein rooli tautien torjunnassa on kentänhoidollisilla toimilla, kuten ilmastuksilla ja vedenläpäisyä parantavilla kostutusaineilla, joiden avulla saamme pidettyä kasvuston pinnan mahdollisimman kuivana. Oikea-aikainen lannoitus vahvistaa kasvia ja auttaa myös tautien torjunnassa. Myös viheriöiden leikkuukorkeuden nosto on tärkeä toimi syksyllä valmistautuessa talveen. Tällä tavoin parannetaan kasvin mahdollisuuksia yhteyttää ja varastoida energiaa talvea varten, vaikka valon määrä vähenee.
Syksyn hoitotoimenpiteistä tärkeimpiä ovat erialueiden ilmastukset ja kelit mahdollistivatkin kaikkien alueiden ilmastukset suunnitellusti. Viheriöt syväilmastettiin 25 cm syvyyteen vedenläpäisyn parantamiseksi koko kasvualustakerroksesta. Lyöntipaikat holkitettiin ja väylät viiltoilmastettiin kuitukerroksen läpäisyn parantamiseksi. Lakiston 4. väylä sai erityishoitoa holkittamalla ja kylvämällä. Tarkoituksena oli parantaa tämän ongelmallisen väylän kasvuolosuhteita sekä pelillisiä ominaisuuksia ja testata toimenpiteiden vaikutuksia tulevaisuutta varten.


Mitä kentillä tehdään seuraavaksi
Talvella kentillä on hiljaista. Kentänhoitajat lomailevat tammi-helmikuussa, ellei viheriöiden lumipeite vaadi poistoa. Kelejä ja jäätilannetta seurataan koko talven ajan. Talvikaudella tehdään enimmäkseen kalustonhuoltoa, mutta yleensä viimeistään maaliskuun puolivälissä siirrytään takaisin ulos ja aloitetaan viheriöiden lumipeitteen keventäminen. Kevätaurinko nostaa nopeasti lämpötilaa hangen alla ja koska torjunta-aineiden vaikutus on jo loppunut, voi lumihome iskeä kasvustoon. Viheriöiden paljastuttua levitetään harsot estämään tuulikuivumista. Maaliskuun puolivälissä hiekoitetaan myös väylät.
Tässä vaiheessa voi vain toivoa lempeää talvea ja lämmintä kevättä. Maaliskuussa olemme viisaampia sen asian suhteen. Hauskaa joulua kaikille koko kenttähenkilökunnan puolesta


Terveisin Tiina