Kenttämestarin info heinä-elokuu

Heinäkuu on loppupuolella ja pelikausikin alkaa olla jo vähintäänkin puolivälissä. Lämpötilat ovat vihdoin nousseet hellelukemiin. Kuivuudesta ei kentillä kuitenkaan ole jouduttu suuremmin kärsimään, joten näkymät ovat säilyneet raikkaan vihreinä. Kentät ovat nyt parhaimmillaan. Seuraavaksi lyhyt katsaus siihen mitä kentänhoidossa on tehty kuluneen kuukauden aikana ja mitä on suunniteltu lähiviikkoina tehtäväksi.

Miltä kentillä näyttää nyt

Kentät näyttävät hyvältä. Luonto on tarjonnut lämpöä ja vettä riittävästi, joten kentät näyttävät vihreiltä raffeja myöten. Ruoho kasvaa ja parin aikaisemman vuoden kuivuudesta johtuneet vauriot väylillä ovat umpeutuneet hyvin. Luukin 15 remontin ja kastelulammen laajennuksen jäljet ovat jo korjaantuneet ja kastelujärjestelmän runkolinjojen jäljetkin jo vihertävät.
Pelikierroksia on kentillämme pelattu tähän mennessä yhteensä 39700. Pelikierrosten runsaus näkyy varsinkin lyöntipaikoilla ja harjoitusalueilla, Lakiston nurmirangesta puhumattakaan. Siksi pelaajilta toivotaan edelleen aktiivisuutta paikkauksissa kyseisillä alueilla. Muistattehan korjata myös pallonjäljet viheriöiltä, myös niiltä harjoitusviheriöiltä!

Mitä kentillä on tehty tähän mennessä

Heinäkuun ensimmäisellä viikolla Lakistossa hoidettiin viheriöitä tehostetusti. Viheriöiden miniholkituksen avulla viheriöiltä poistettiin kuitua. Holkituksen jälkeen viheriöt kylvettiin, hiekoitettiin ja harjattiin. Kylvö tehtiin rönsyröllillä sen paremman talven- ja tautien kestävyyden vuoksi. Tavoitteena on saada röllin osuutta viheriöillä lisättyä vähitellen nykyisestä n 20 prosentista ainakin 50 prosenttiin.
Luukissa samat hoitotoimet holkituksineen ja hiekoituksineen tehtiin heinäkuun kolmannella viikolla. Viheriöillä on tärkeää tehdä säännöllisesti ilmastuksia, jotta vedenläpäisy ja juuriston hapensaanti saadaan turvattua, vaikka kulutus on kovaa.
Muuten heinäkuu on sujunut perushoitoja tehdessä. Monesta aiemmasta vuodesta poiketen ruoho kasvaa silmissä, helteistä huolimatta. Vettä on tullut läpi kesän riittävästi ruohonkasvuun Luukissakin.
Luukissa tällä viikolla riehunut ukkonen iski huoltohallin mäelle ja teki tuhojaan. Kastelujärjestelmän tietokone ja ohjausboxi hajosi. Onneksi vettäkin tuli, joten ongelmat eivät ehtineet vaikuttaa viheriöihin. Tilanne saatiin korjattua parissa päivässä ja nyt kaikki toimii jo normaalisti.
Kentillä on alkukesän aikana tehty myös remontteja. Lakistoon jouduttiin hankkimaan uusi sähköliittymä ja siihen liittyviä kaivuutöitä on tehty rangella ja harjoitusalueen ympäristössä. Sähköautopaikkoja on alaparkkipaikalle tulossa 6kpl ja rangen sähköjen lisäksi on rakennettu valmiudet robotiikan käyttöönottoa varten tulevaisuudessa.

Mitä kentillä tehdään seuraavaksi

Luukissa käynnistyy jo tällä viikolla SHG 60v juhlaviikko ja tapahtumia riittää koko viikolle. Perjantaina 1.8 on kentänhoidon päivä ja Luukissa pääsee silloin tutustumaan kentänhoitokalustoon. Tulevaisuudesta saa vilauksen kentällä esittelyssä olevan robottileikkurin muodossa.
Viikolla 31 Lakistossa tehdään väylien kuivatustöitä. Urakoitsija Asko Leino tulee kaivamaan salaojia 1, 3, 6, 9, 12 ja 18 väylille. Lakiston jälkeen koneet siirtyvät Luukkiin, jossa parannetaan muun muassa viheriöiden 1, 2 ja 14 lähestymisalueita. Salaojien kaivuusta ei pitäisi olla merkittävää pelillistä haittaa, mutta muutamana päivänä saatetaan vaihtaa pelijärjestystä alkamaan 10 teeltä, jotta koneet saavat työskennellä rauhassa pidempään aamulla tai työn alla olevaa väylää pelataan talviviheriölle. Pelijärjestelyistä ilmoitetaan nettisivuilla päiväkohtaisesti.
Elokuun puolenvälin jälkeen Lakistossa tehdään väylien kylvöjä. Silloin ilmankosteus ja sateiden todennäköisyys on kylvöjen itämisen kannalta hyvä ja lämpöäkin on vielä riittävästi. Tarkoituksena on lisätä natojen osuutta väyläheinänä sen paremman tautien ja kuivuudenkeston vuoksi.
Kesän kääntyessä pikkuhiljaa syksyyn alkaa kentillä myös talveen valmistautuminen. Kosteat ja lämpimät kelit lisäävät tautipainetta merkittävästi ja niiden seuranta ja torjunta on tärkeää tähän vuodenaikaan. Kasvinsuojeluaineitakin käytetään, mutta tärkein rooli tautien torjunnassa on kentänhoidollisilla toimilla, kuten ilmastuksilla, kostutusaineilla ja kasteenpoistolla, joilla voidaan nopeuttaa pintojen kuivumista. Näitä töitä tullaakin elo-syyskuussa tekemään molemmilla kentillä. Viheriöiden leikkuukorkeutta nostetaan vähitellen. Mestisten jälkeen Lakistonkin viheriökorkeus nostetaan 3,5mm. Tässä korkeudessa viheriöt pidetään molemmilla kentillä syyskuun alkupuolelle saakka.
Lämmintä loppukesää ja hyviä pelejä kaikille


Tiina ja Kimmo

Kuten kuvasta näkyy Luukin 17. viheriö on saanut säilyä entisellään, mutta sen ympäristö on kokenut ison muutoksen!