Suur-Helsingin Golfin historiaa

Suomen 10. Golfseura Suur-Helsingin Golf ry syntyi 20.5.1965. Perustamiskokouksessa oli läsnä 21 golfseuran perustamisesta kiinnostunutta henkilöä. SHG sai Helsingin kaupungilta käyttöönsä Vuosaaren Rastilassa olevan peltoalueen, jonne ensimmäinen kenttä rakennettiin.

* SHG:ssa oli jäsenenä 21 henkilöä v 1965. Vuonna 1975 SHG oli jo Suomen toiseksi suurin golfseura 321 jäsenellä. Seuran 20-vuotisjuhlissa seuran jäsenmäärä oli 560 ja v.1995 seuran täyttäessä 30v ylitettiin 1400 jäsenen raja. Vuonna 2006 SHG:ssa oli 1664 jäsentä.

* Rastila oli aivan liian pieni alue golfkentäksi ja heinäkuussa 1967 SHG muutti Luukkaalle, yhdeksänreikäinen kenttä valmistui vuonna 1972. Seuraava merkkipaalu oli tammikuussa 1986; uuden klubirakennuksen harjannostajaiset. Uusi 18 reikäinen kenttä valmistui kesällä 1990, sopivasti seuran 25-vuotisjuhlien kunniaksi.

Naiset Luukissa

* SHG nousi 1980-luvulla Suomen suurimmaksi golfseuraksi. Nousu perustui pitkäjänteiseen jäsentyöhön, jossa erilaiset tapahtumat ja tempaukset seurasivat toisiaan. Hyvänä esimerkkinä on v.1986 SHG aloitettu golftapahtuman järjestäminen Wanhassa Satamassa. Siitä muodostui Suomen merkittävin Golftapahtuma ja se järjestettiin SHG:n toimesta 17 kertaa. Golf-tapahtuman järjestämisen ja kehittämisen turvaamiseksi SHG hakeutui yhteistyöhön Suomen messujen kanssa. Vuosina 2000-2005 Golftapahtuma järjestettiin Messukeskuksessa. Kaudella 2006 Golftapahtuma palasi Wanhaan Satamaan. Viimeiset vuodet Golfmessut on järjestetty taas Messukeskuksessa.

* Kevätkokouksessa 1988 SHG päätti yksimielisesti ryhtyä rakentamaan Lakistoon 18-reikäistä golfkenttää. Kentän suunnittelemiseksi julistettiin jäsenistölle suunnittelukilpailu, jonka voitti Ere Kokkosen ehdotus. Lakisto valmistui v 1990. Lakiston kentällä on tehty joitakin muutostöitä, joista merkittävin, 18 väylän muutostyö valmistui kesällä 2005.

* Lakiston klubirakennus toimi kymmenen kautta ”avajaisehostuskunnossaan”. Kaudeksi 1999 se avattiin peruskorjattuna. Se oli tärkeä vaihe SHG:n historiassa. Asianmukaisessa klubitalossa on hyvät tilat toimistolle, ravintolalle, pukeutumistiloille ja saunalle. Vuonna 2001 Lakiston klubitalossa avattiin pro shop. Myös Luukkiin avattiin pro shop v. 2003. Aiemmin pro shop-toimintaa ylläpitivät seuran prot.

* Suomalaisessa golf-kulttuurissa tapahtui perustava muutos 1980-luvun lopun voimakkaan taloudellisen kasvun sekä golfin kasvun myötä. Myös SHG:n jäsenmäärä kasvoi tasaisesti ja kenttään kohdistuvat odotukset kasvoivat niin, että seuralle palkattiin useita ympärivuotisia toimihenkilöitä. Samaan aikaan Golfkenttien ylläpitämisestä tuli yhtiömuotoista toimintaa. Suur-Helsingin Golf Oy: n perustaminen alkoi seuran jäsenistölle suunnattuna antina. Suur-Helsingin Golf Oy:n perustava kokous pidettiin 7.2.1991. Osakkaina oli tuolloin lähes 1100 henkilöä. Tällä hetkellä SHG:n kahdella kentällä on 1 223 pelioikeutta.

* SHG Oy päätti v 2000 syysvuosikokouksessa osakeannista v 2001 aikana. Uudet C-sarjan osakkeet oikeuttavat pelaamaan Lakiston kentällä. Uusia C-sarjan pelioikeuksia tuli 43 kpl. Osakeantituotto ohjattiin sekä Luukin että Lakiston kenttien kehittämiseen.

* Vuoden 2002 SHG Oy:n syysyhtiökokous päätti antaa hallitukselle valtuudet uusien A-osakkeiden liikkeelle laskemiseen. Anti toteutettiin keväästä 2003 lähtien ja varat käytetiin erityisesti Luukin projektien toteuttamiseen, mutta myös Lakiston kentän parantamiseen.

* Luukin kentän kehittämistoimikunnan raportin pohjalta aloitettiin kehittämis- ja parannustyöt vuonna 2000. Luukissa on rakennettu uudelleen lähes kaikki 8 tiiauspaikat sekä kaksi viheriötä ja väylää. Luukin pihapiiriprojektiin kuuluivat vanhan klubirakennuksen saneeraus, uuden ravintolan rakentaminen sekä pihapiirin kunnostus. Rakennukset valmistuvat huhtikuussa 2003, harjoitusviheriö kesällä 2004 ja pihapiiri kauden 2004 aikana. Kaudella 2005 rakennettiin chippiviheriö, harjoitusbunkkeri ja uusia lyöntipaikkoja rangelle. Vuosina 2006 ja 2007 uusittiin lähes kaikki lyöntipaikat ja 2007 otettiin myös käyttöön väylän 17 kokonaan uusittu viheriö.

* SHG on panostanut junioreiden valmennukseen. Junioreistamme on kasvanut huippupelaajia, kuten Mikael Piltz, Mikko Leisso, Petri Pulkkinen, Pasi Purhonen, Panu Kylliäinen, Mikko Korhonen, Jani Andersson ja Mikael Salminen. SHG:sta on tullut monta junioreiden, aikuisten, midien ja senioreiden Suomen mestaria niin henkilökohtaisesti kuin joukkueittain. Mideissä on menestynyt Ari Vauhkonen ja senioreissa Matti Louhio ja Raimo Myyryläinen ovat saavuttaneet Euroopan mestaruuden.

Seuran mestareita

* SHG:n urheilullisen menestyksen takana ovat myös valmentajat. SHG:n prona ovat toimineet Arja Sipronen, Markku Louhio, Edward Calvin, Erkki Välimaa, Timo Sipponen, Kari Bakker ja Lauri Hurri.

* Seuramme toiminta oli ja on edelleen hyvin paljon vapaaehtoispohjalla. Mm. toimikuntatyö, kevät-talkoot ja erilaiset tilaisuudet perustuvat jäsenistön vapaaehtoistyöhön kuin myös SHG: n seuralehti Look In Golf. Ensimmäinen lehti ilmestyi monistettuna v 1987. Look In Golf on arvioitu useamman kerran erääksi maamme parhaista seuralehdistä.

* SHG:n ensimmäinen strategiatyö valmistui v 2003. Se sisältää SHG:n vision ja tulevaisuuden kuvan sekä seuramme toiminta-ajatuksen. Vuonna 2005 aloitettiin uuden strategian ja vision suunnittelu tähtäimenä SHG 2015.

* SHG ry:stä on tullut elinvoimainen ja urheilullinen golfseura, niin kuin sen perustajat asian ajattelivat toukokuussa 1965. SHG on aloittelijaystävällinen golfseura. Luukin kenttä on jo vuosia ollut ainoa täysimittainen 18 reiän kenttä pääkaupunkiseudulla, jossa jokaisella on mahdollisuus golfin pelaamiseen. Näistä ”maanantaipelaajista” monet ovat liittyneet seuramme tai muiden seurojen jäseniksi saatuaan varmuuden siitä, että golf on heidän lajinsa. SHG: n kentistä toinen on aina klubi- ja vieraspelaajien käytössä, jos toinen kentistä on kilpailu- tai tilauskäytössä.

* Kesällä 2011 järjestetään mm. junnuviikko kesäkuun alussa, joka on avoin golfleiri kaikille golfista kiinnostuneille nuorille. Kesäkaudella 2011 junioriharjoitukset pidetään Lakiston kentän harjoitusalueilla. Lauri Hurri vastaa seuran juniorien valmennustoiminnasta.

* Kaudella 2011 SHG tarjoaa edelleen mahdollisuuden tulla mukaan golfseuran jäseneksi. Pelaaminen kentillämme tapahtuu joko pelioikeuden tai green fee maksun perustalla. Toivotamme edelleenkin golfista kiinnostuneet kokeilemaan tätä huippuhienoa peliä. Suur-Helsingin Golfissa voit olla jäsenenä tai voit ostaa golfosakkeen kohtuuhinnalla yhtiöstä, joka on golffareiden omistama ja jonka talous on turvallisella ja vakaalla pohjalla. Samalla pääset jäseneksi yhteen Suomen suurimmista ja vanhimmista golfseuroista, jossa pääasiana on golf ja mukava yhdessäolo.