SHG:n seriffit panevat kentät rullaamaan

Kahdeksan seniorin ryhmä huolehtii siitä, että SHG:n kentillä, Luukissa ja Lakistossa, peli etenee myös ruuhkaisina päivinä.

”Meitä kutsutaan sheriffeiksi, mutta aika harvoin täällä rosvoihin törmää. Valvojan tärkein tehtävä on pitää huolta siitä, että kenttä rullaa. Siksi olemme paikalla erityisesti silloin, kun kenttä on täysi”, kertoo Jorma Palander.

Jorma Palander vahvistaa, että valvoja on kentällä kaikkien pomo. Jos on aihetta, niin kenelle tahansa pelaajalle sanotaan. Säännöt ovat titteleistä riippumatta kaikille samat.Jorma on kantanut sheriffin lätkää jo yhdeksättä kesää ja peri 4 vuotta sitten Jarmo Himaselta tehtävän valvojaryhmän vetäjänä. Jarmo on edelleen yksi valvojista.

Jorman mielestä Luukissa ja Lakistossa on varsin lainkuuliaista golfkansaa. Eniten huomautuksia joudutaan antamaan, kun fore jää huutamatta.

”Meillä on molemmilla kentillä paikkoja, joissa ei kannattaisi arvailla tai muistella, oliko pallon lentosuunnassa muita golffareita. Aina on syytä huutaa ja lujaa” Jorma kannustaa.

Vapaaehtoista – silti systemaattista

Tänä kesänä valvojia on kahdeksan eli enemmän kuin koskaan ennen. Valvojat ovat varautuneet siihen, että uudistuva Lakisto vetää väkeä ja valvontaa tarvitaan enemmän sielläkin.

Kesän 2011 valvojaporukassa ovat Palanderin ja Himasen lisäksi aiemminkin hommaa hoitaneet Veikko Saarinen, Jorma Kallioinen, Antti Leskinen, Pertti Kaikko ja Per-Erik Grims. Uutena on mukaan tullut Börje Etholen.

”Vapaaehtoistahan tämä on, mutta jokainen sheriffi on sitoutunut. Olemme sopineet ”työpareista”, jotka huolehtivat aina yhden viikon valvomisesta. Pari sopii keskenään, kumpi valvoo milloinkin ja millä kentällä. Emme saa määräyksiä seuralta vaan katselemme itse ajanvarauksesta, milloin kentille on syytä mennä” Jorma kertoo.

SHG:n valvojien rakentama systeemi on kiinnostanut myös muita golfseuroja. Kun Jorma esitteli toimintatapaa Uudenmaan Alueen Seniorien (UAS) kokouksessa, muutama seura kiinnostui ja ehkä kokeilee vastaavaa mallia.

Usein pelkkä valvojan auton näkyminen vaikuttaa pelin sujuvuuteen. Se on hyvä muistutus siitä, että kentällä on muitakin kuin oma peliryhmä!

Valvoja auttaa ja kuskaa

Vaikka valvonta kuulostaa vahtimiselta, työ on myös golffareiden palvelemista. Valvojan auton varustukseen kuuluvalle ensiapupakkaukselle on usein käyttöä.

”Meidät voi nähdä haravoimassa bunkkereita, korjailemassa divotteja tai paikkaamassa griinejä. Autamme etsimään palloja ja kuskaamme unohtuneita mailoja pitkin kenttää” Jorma kertoo.

Tällaista apua tarvitaan erityisesti maanantaisin, kun kentällä on aloittelijoita. He eivät vielä ole sisäistäneet, että golffarin pitää huolehtia myös kentän kunnosta ja heillä voi olla vaikeuksia hahmottaa pallojen lentorataa.

”Mutta kaiken kaikkiaan maanantait ovat kovasti muuttuneet. Onhan maanantai edelleen spesiaalipäivä, mutta pelaajien taso on noussut selvästi. En enää käyttäisi nimitystä musta maanantai” Jorma pohdiskelee.

Valvojilla on lähtölistat ja niiden mukaan rakennetut ihanneaikataulut pelille. Listasta voi tarkistaa, mihin aikaan ryhmän pitäisi poistua griiniltä – mikäli peli on sujunut hyvin.

Joskus otetaan kovat keinot käyttöön

Mutta mitäs sitten tehdään, jos peli ei rullaakaan ja kenttä alkaa mennä tukkoon?

”Muistutamme, että pallon voi ottaa taskuun. Välillä jaamme hitaan ryhmän muutaman väylän ajaksi kahtia. Joskus pyydämme ryhmää ohittamaan par kolmosen ja jatkamaan peliä suoraan seuraavalta väylältä” Jorma kertoo.

Valvoja pitää myös hyvää henkeä ja huumoria kentällä yllä. Välillä eteen sattuu tilanteita, joissa valvojien jämäkkyydestä on erityistä hyötyä. Esimerkiksi olutpullojen kantajia on helpompi ojentaa.

Jorman vinkit joustavaan peliin

1) Lähde ykköstiiltä aikataulun mukaan. Jos edessä menee täysi ryhmä, ei hyödytä hoppuilla vaikka väylällä näyttäisi olevan tilaa. Jossain kohdassa tökkää kuitenkin.

2) Ohita harkiten. Täydellä kentällä ohittaminen tukkii peliä vain lisää. Ohitus on järkevää vain kun ohitettavan ryhmän edellä on tyhjä väylä.

3) Valmistaudu griinillä omaan lyöntiin hyvissä ajoin eikä vasta sitten kun edellinen pelaaja on putannut.

4) Seuraa kaverin peliä, jotta voit auttaa pallon etsinnässä.

Teksti ja kuvat: Pia Vilmi