SHG:n seniorit syysmatkalla Puolassa, Sand Valleyssä

Aikainen herätys oli maanantaina 24.9, sillä lentokone seniorien syysmatkalle Gdanskiin nousi ilmaan jo klo 7.25. Parin tunnin lennon ja samanmoisen bussimatkan jälkeen olimme perillä Sand Valley Golf Resortissa. Kenttäresortti sijaitsee reilun 100 kilometrin päässä Gdanskista kaakkoon.

Ehdimme klubille aamiaiselle ja siitä pikkuhiljaa myös kentälle. Aamiaisen yhteydessä kentän johtaja Antti Pohjonen kertoi sekä Sand Valleyn että omaa historiaansa golfin merkeissä.

Kentän perusti hänen veljensä vuonna 2009, joten ensi vuonna on 10-vuotisjuhlat. Antti on sitten edelleen jatkanut kentän kehittämistä. Hän antoi vihjeen: ”Täällä kannattaa miettiä, mitä tekee. Väylät ovat suhteellisen anteeksiantavia, mutta viheriöt voivat olla hankalia”. Ja se piti paikkansa.

Sand Valley

Sand Valley valittiin 2018 sadan parhaan kentän joukkoon Euroopassa.

Kenttä on links-tyyppinen, jossa on paljon hiekkaisia waste-alueita. Links-tyyliin bunkkerit ovat syviä, väylien reunoilla kasvaa polvenkorkuista heinikkoa ja kovapohjaista wastelandia on paljon.

Viheriöt ovat melkoisen isoja, osa korotettuja, varsin kaltevia ja kumpuilevia. Ne herättivät runsaasti keskustelua puolesta ja vastaan. Tässä muutamia poimintoja: kolmosviheriö par-3 oli varsin korotettu ja kumpuileva, johon oli tosi vaikea saada palloa jäämään. Varsinkin alkuviikosta, kun viheriöt olivat liukkaat, niin puttaaminen saattoi johtaa siihen, että pallo valuikin ulos griiniltä. Samoin väylän 13 par-4 viheriö oli koko matkaltaan kalteva ja siihen oli vaikea saada palloa jäämään varsinkin yläpuolelta lähestyttäessä.

Ensimmäinen kierros raesateessa

Pääsimme lähtemään kierrokselle aamiaisen jälkeen melko suuren sadeuhan saattelemina. Etuysiin tutustuminen sujuikin suht’ kuivissa, mutta tuulisissa merkeissä. Osa jätti kierroksen puolikkaaseen, mutta rohkeimmat jatkoivat takaysille kasvaneen sateen mahdollisuuden merkeissä.

Ja niin siinä sitten kävikin, että etummaisen ryhmän ehtiessä kaukaisimmalle väylälle 12, alkoi todella voimakas sade ja se oli huima raekuuro. Rakeita tuli niin paljon, että lippiksessä ja sateenvarjossa vain ropisi, maa muuttui kauttaaltaan valkoiseksi ja peli oli keskeytettävä siihen. Tuuli yltyi myöskin raekuuron myötä ja sateenvarjot saivat kyytiä. Yksi varjo karkasi omistajaltaan ja perään kirmaisi kohtelias herrasmies saaden varjon kiinni sadan metrin päässä. Tuo herrasmies paljastui Aron Reiskaksi. 

Olihan sekin kokemus. Ei muuta kuin kuivaa päälle, golfkamat kuivumaan klubin neuvottelutilaan ja kohti hotellia.

Yövyimme läheisessä Elblagin kaupungissa Hotel Elblagissa. Matkaa Elblagista Sand Valleyhin on parinkymmenen minuutin verran. Hyvä hotelli hyvällä sijainnilla vanhassa kaupungissa. Kauppa ja ravintoloita oli ihan vieressä, joihin tutustuimmekin, mm. söimme italialaisessa ravintolassa yhtenä iltana.

Sand Valley mestaruus

Ensimmäisen kierroksen keskeytyksen johdosta päätimme pelata matkan mestaruudesta kahden seuraavan kierroksen paremman tuloksen perusteella.

Ensimmäisen kierroksen jälkeen naisissa keulilla oli Aron Pia 22 pistettä kannoillaan Palanderin Marita 20 pistettä. Miehissä Karvisen Risto oli omilla lukemillaan 31 pisteellä ja perässä seurasivat Staden Pertti 27 pistettä ja kapteenimme Timo ’Dino’ Keltasen 26 pistettä.

Finaalikierroksella matkaan lähdettiin perinteisesti käännetyssä paremmuusjärjestyksessä ja siellä sitten tilanteet muuttuivat.

Naisissa Pia paransi tulostaan 25 pisteeseen, mutta Fromin Kirsti nousi samaan tulokseen. Pia kuitenkin vei mestaruuden pienemmällä tasoituksella.

Miesten puolella tulostaso parani ja koko joukon ohi kiri kapteenimme Dino 33 pisteellä. Risto ei pystynyt parantamaan, mutta piti kakkosijan 31 pisteellä ennen tulostaan parantanutta ja 30 pistettä saalistanutta Perttiä.

Näin ollen Sand Valleyn mestarit ovat Pia Aro ja Timo Keltanen. Onnittelut mestareille ja muille palkituille! OnGolf oli varustanut Palanderit sen verran hyvin, että palkintoja riitti koko porukalle!

Retket – Gdansk ja Elblag

Osa porukasta suuntasi kotimatkalle Gdanskiin tutustumisen myötä ja osa jäi vielä Elblagiin ja viikonlopuksi Sand Valleyhin.

Elblag on vanha hansakaupunki ja perustettu 1200-luvulla. Kaupunki tuhoutui toisessa maailmansodassa melkoisen totaalisesti, mutta on rakennettu vanhan mallisesti uudelleen. Näin nimenomaan vanha kaupunki. Hienoja taloja ja hansakaupungin mukaisesti kanava virtailee kaupungin halki.

Kiitokset jälleen kerran matkan järjestäneille Palandereille, Maritalle ja Jormalle!

 

Teksti ja kuvat: Pertti Stade