Aloita golf
Aloita golf meidän seurassamme!
Golf on mainio harrastus kenelle tahansa. Luukin ja Lakiston kentät ovat mainioita paikkoja golfharrastuksen aloittamiseen ja erityisesti Luukissa on moni suomalainen golffari aloittanutkin.
Luukissa voit osallistua kursseille, ottaa yksityisopetusta, kokeilla kenttäpelaamista ja suorittaa greencardin. Lue tästä, miten pääset golfharrastuksen alkuun.
Ensin kannattaa kokeilla, miltä laji tuntuu
Kokeilemiseen ei paljon vaadita, ei edes omia mailoja. Voit tulla Luukin kentälle ja vuokrata itsellesi mailat, mennä rangelle (= lyöntiharjoittelupaikka) ja katsoa mitä tapahtuu. Vielä parempi tapa on tulla mukaan greencard-kurssille ja saada heti ammattiopettajan opastusta. Greencard-kurssille voi tulla aivan ummikkona tai jo mailaa käyttäneenä. Kurssin lopuksi suoritettu greencard oikeuttaa hakemaan golfseuran jäsenyyttä.
Jos tuntuu hyvältä, niin harjoittelemaan!
Jos peli alkaa kiinnostaa, seuraavaksi tarvitaan hieman aikaa ja kärsivällisyyttä. Vuorossa on ensimmäinen harjoittelurupeama, jonka aikana keräät taitoa ja varmuutta varsinaisia pelikierroksia varten. Greencard-kurssilla sait jo hyviä vinkkejä harjoitteluun.
Luukin ja Lakiston kentillä on lyöntiharjoittelua varten range-alueet, joilla lyödään pelkästään rangeja varten tarkoitettuja harjoituspalloja. Näitä palloja saadaksesi ostat klubitalolta joko yksittäisiä poletteja tai sähköisen polettinapin, johon voidaan ladata kerralla 10-30 polettia.
Lyöntialueiden vieressä on lähipeliharjoittelualueet eli griinit, joille voi chippailla muutaman metrin päästä ja griinit, joilla harjoitellaan puttausta. Luukissa on näiden lisäksi myös suurempi lähipelin harjoittelualue, jossa pääsee harjoittelemaan 10-50 metrin lähilyöntejä ja lyöntejä hiekkaesteestä.
Puttausgriinillä käytät aina omia pallojasi, mutta muilla lähiharjoitusalueilla on helpompi ottaa korillinen rangepalloja mukaan ja pelata niillä.
Nyt voisin liittyä jäseneksi, miten se onnistuu?
Kun olet saanut tarpeeksi tuntumaa golfiin ja olet varma siitä, että laji kiinnostaa, seuraava vaihe on seuraan liittyminen. Kannattaa valita seura, jonka kentät ovat lähellä – ja joita on mieluusti ainakin kaksi. Hyvä golfseura on aktiivinen ja tarjoaa kaikki aloittelijan tarvitsemat peruspalvelut: opetusta, tietoa ja aloittelijoille sopivia tapahtumia. Näitä kaikki löydät Suur-Helsingin Golfista.
Seuraan liittyminen on helppoa. Jos oikein ”lain kirjaimen mukaan” asia ilmaistaan, niin joudut anomaan jäsenyyttä, mutta käytännössä tämä ”anominen” on yhtä kuin jäsenhakemuksen täyttäminen. Sinulta vaaditaan tässä vaiheessa suoritettu greencard. Sen voit olla suorittanut missä tahansa, riittää, että näytät vihreän korttisi sille seuralle, jonka jäseneksi liityt.
Jäsenyyttä varten maksetaan vuosittainen jäsenmaksu. Suur-Helsingin Golf ei peri uusilta jäseniltä liittymismaksua Jäsenmaksua vastaan pääset mm. käyttämään sähköisiä palveluja, voit osallistua tapahtumiin ja saat seuran lehden.
Pitääkö heti ostaa osake tai vuokrata pelioikeus?
Jos et ole ihan varma harrastuksesi kestävyydestä, voit ensimmäisenä kesänä vielä himmailla ja pelata pelkästään Luukissa maanantaisin. Sinne pääset pelaamaan myös ilman greencardia, mutta greencardin kanssa pelaaminen on kyllä yleensä varmempaa ja mukavampaa.
Siinä vaiheessa, kun olet riittävän varma, että golf on sinun lajisi, voit hankkia pelioikeiden itsellesi joko ostamalla SHG:n osakkeen tai vuokraamalla aina kesäksi kerrallaan pelioikeuden joltain SHG:n osakkaalta. Pelioikeuksia on yleensä varsin hyvin vuokrattavina, koska aina on niitä osakkaita, jotka syystä tai toisesta jättävät kesän pelit väliin. Pelioikeuksien ja osakkeiden myynti/vuokrailmoituksia löydät näillä nettisivuilla olevasta Kauppapaikasta.
Miten kentälle pukeudutaan ja mitä kaikkea pitää tietää?
Greencard-kurssilla käydään läpi golfin etiketti ja turvallisuusasiat. Golfpukeutumisesta on tullut viime vuosina rennompaa, mutta samalla myös trendikästä. Tärkein pukeutumisohje on panna päälle kauluksellinen paita ja siisti alaosa. Naiset voivat käyttää myös hihattomia paitoja, mutta miehillä pitää olla puserossa aina hihat.
Siisti alaosa tarkoittaa miehillä noin polvimittaisia shortseja ja naisille ikään nähden sopivan mittaista hametta tai shortseja. Pitkälahkeiset housut eivät voi olla farkut, legginsit, verkkarit tai tuulipuvun housut. Urheiluliikkeissä on paljon joustavia ja rentoja pitkälahkeisia, kannattaa käydä katsomassa!
Turvallisuusmääräyksien tunteminen on erittäin tärkeää ja ne ovat osa greencard-suoritusta. Golfkentällä on aina muita ihmisiä ja peli on mahdollista vain, kun jokainen voi luottaa toisiin pelaajiin. Turvallisuuteen liittyvistä säännöksistä ja vihjeistä voit lukea tällä nettisivulla kohdasta ”Etiketti ja turvallisuus”.
Alkutasoitus on 54 ja siitä on suunta vain alaspäin
Kun saat greencardin, tasoituksesi on 54. Se tarkoittaa, että saat tuon lyöntimäärän verran ”hyvää” eduksesi, kun pelaat täyden golfkierroksen. Jos kentän par-luku on 70, sinä saat aloittelijana lyödä kierroksella 124 lyöntiä ja olet pelannut mainion kierroksen.
Golffarit kysyvät aina toisiltaan tasoitusta, mutta sinun ei kannata aloittelijana sitä murehtia. Jokainen on aloittanut 54 tasoituksesta ja jotkut tyytyvät siihen koko golfharrastuksensa ajan.
Miksi tasoitusta tarvitaan?
Tasoitus vaikuttaa lähinnä siihen, millä kentillä pääset pelaamaan ja minkälaisiin peliryhmiin mahdut mukaan. Yleisperiaate on, että niin kauan kun tasoituksesi on yli 36, saat pelata vain oman kotiseurasi kentällä tai niillä kentillä mistä olet hankkinut pelioikeuden/osakkeen. Kun tasoituksesi laskee alle 36:n, pääset käytännössä pelaamaan kaikille suomalaisille ja ulkolaisille kentille. Miesten rajat ovat joillan kentillä tätä tiukemmat.
Tasoitus laskee vain pelaamalla ja jättämällä pelikierroksista tuloskortteja. SHG:ssä noudatetaan Golfliiton suosittamaa menettelyä, jossa pelaajan pitää aina ennen kierrosta ilmoittaa, lähteekö hän ”tasoituskierrokselle”. Kun hän lähtee tasoituskierrokselle, hän jättää sen jälkeen tuloskorttinsa caddiemasterille tai tekee kierrosmerkinnät sähköiseen järjestelmään itse. Jos kierros onnistuu hyvin (lyöntejä tulee vähän), tasoitus laskee.
Miten tasoitus sitten laskee?
Tasoitus laskee aina, kun pelaat paremmin kuin miten sen hetkinen tasoituksesi pelitaitosi määrittelee. Kun tasoituksesi on alle 36, tasoitus nousee, jos pelaat huonommin kuin sen hetkiset pelitaitosi (tasoitus) ovat.
Tasoitus kertoo, kuinka monta lyöntiä kentän ihannepar-tulosta enemmän saat kierroksen aikana lyödä. Luukin kentän ihannepar on 70 ja jos sinun tasoituksesi on 54, saat lyödä kierroksen aikana 124 lyöntiä (70+54). Jos lyöt vähemmän kuin 124 lyöntiä, tasoituksesi laskee yhtä monella yksiköllä kuin olet lyönyt vähemmän lyöntejä. Jos olet lyönyt vain 120 lyöntiä, tasoituksei laskee siis 50:een.
Näin suoraviivaista se on. Koska tasoitusjärjestelmä olisi pelkkien lyöntien perusteella laskettuna kuitenkin aika ankara, on sen rinnalle otettu ns. pistebogeyjärjestelmä, jonka ansiosta tasoitus voi laskea, vaikka joillakin väylillä peli menisi ihan pieleen. Pistelaskennan avulla saat jokaiselta väylältä pisteitä ja aina jos kierroksen yhteispistemäärä ylittää 36, tasoituksesi laskee. Lyöntimääräsi voi siis olla enemmän kuin 124, mutta silti 54 lähtötasoituksesi pienenee.
Lisää tietoa tasoituksen ihmeellisyydestä löydät tältä sivustolta kohdasta ”Tasoitusjärjestelmä”.
Onko tämä välineurheilua vai ostanko kaverin vanhat mailat?
Golf on ennen muuta taitolaji. Se tarkoittaa, että mitkään välineet eivät tee mestaria vaan lopputuloksen ratkaisee harjoittelu ja suoritukseen keskittyminen.
Välineillä on kuitenkin merkitystä. Naisille tehdään kevyempiä grafiittivartisia mailoja, joilla on helpompi saada vauhtia mailanpäähän. Eri mailamerkit käyvät keskinäistä kisaa siitä, kuka tuo markkinoille kaikkein ”anteeksiantavimmat” tai ”tykeimmät” mailat, jotka helpottavat hyvää osumaa ja antavat pallolle pitkän ja tarkan kyydin.
Kun aloittelet golfuraasi, kaikki tuo edellä kuvattu on melko merkityksetöntä. Hyvän tekniikan oppimiseen ei tarvita satojen euron erikoismailasettiä, vaan riittää että hankit aluksi ns. puolikkaan mailasetin, jossa on muutama maila (esimekiksi raitamailat numero 9,8 ja 7 sekä bunkkerimaila ja putteri sekä yksi hybridi- tai puumaila). Voit aivan hyvin ostaa kaverin vanhat mailat ensi alkuun ja vasta muutaman vuoden kuluttua hankkia omat.
Muista kuitenkin, että kentällä jokainen pelaa vain omilla mailoillaan, eli kierroksen aikana et voi lainata kaverilta sellaista mailaa, joka omasta bägistäsi puuttuu.