Kenttämestarin terveiset: kevättä on ilmassa Lakistossa ja Luukissa

Kulunut talvi on edustanut jälleen sitä oikeaa, perinteistä talvea, jopa täällä Etelä-Suomessa. Lunta on satanut ja talviset kenttäkierrokset on jouduttu tekemään sukset jalassa.

Tätä kirjoittaessa 26.3. Luukissa on edelleenkin paikoitellen jopa puoli metriä lunta ja Lakistossakin 30 senttiä. Talven selkä on kuitenkin vihdoin taittunut ja viime päivien auringonpaiste ja plusasteet antavat jo pienen lupauksen keväästä ja golfkaudesta 2021. Paisterinteissä voi jo nähdä pilkahduksia väylistä ja Lakistossa ensimmäinen viheriökin paljastui jo lumen alta.

Tähän mennessä lumen alta paljastuneesta päätellen, näyttää viheriöiden talvehtiminen sujuneen melko hyvin. Torjunta-aineruiskutuksista huolimatta lumihome pääsi syksyn lämpimissä ja kosteissa keleissä aiheuttamaan pieniä vaurioita muutamille viheriölle.

Talven aikana uusia vaurioita ei näytä tulleen ja kasvun käynnistyttyä ne korjaantuvat nopeasti. Aiempina talvina viheriöitä piinannutta jäätä ei ole kertynyt ennen maaliskuuta ja sekin saadaan pois ennen kuin se ehtii aiheuttaa pysyviä vaurioita. Syvää routaa ei myöskään lumen alle ole muodostunut, joten lumen sulaminen ja maan kuivuminen tapahtunee nopeasti kelien lämmetessä.

Oikea talvi pakkasineen on mahdollistanut monien töiden tekemisen jo ennen kauden alkua. Kaivattuja metsän harvennuksia on päästy tekemään molemmilla kentillä.

Luukissa on parannettu viheriöiden ja lyöntipaikkojen valon saantia. Rinnekodin toteuttamat metsätyöt Lakistossa ovat olleet enemmänkin metsänhoidollisia, mutta helpottavat varmasti ainakin pallojen löytymistä.

Myös kaudelle suunniteltuja rakennustöitä on päästy aloittamaan talvella. Lyöntipaikoilla tarvittavat täytemaat ja kasvualustat on ajettu valmiiksi työmaille maan ollessa jäässä.

Hoitotöitä kentillä on aloitettu vähitellen. Väylien hiekoitus on tehty maaliskuun puolivälissä ja lumien sulamista joudutetaan viheriöiden aurauksella ainakin varjoisimpien viheriöiden osalta.

Lähipäiville luvatut lämpimät kelit ja vesisateet sulattavat hankia pikavauhtia. Ensi viikolla viheriöitä on jo varmasti enemmän nähtävissä. Pelaamaan ei ainakaan vielä muutamaan viikkoon kuitenkaan pääse, sillä lunta on vielä paljon ja pelikuntoon kuivuminen vie oman aikansa.

Ajankohtaista tietoa kenttien ja harjoitusalueiden avautumisesta kevään edetessä saat täältä kotisivuiltamme.

Terveisin,
kenttämestari
Tiina Kotajärvi